ЛИМОН
Намар боллоо. Нойтон, хүйтэн. Харамсалтай нь салхинд цохиулсан хүн гэдэг улирлын энэ үед хэвийн үзэгдэл. Учир нь амьсгалын замын өвчний дураараа дургих энэ үед дархлааныхаа тухай санаа тавин бие махбодоо витамин С-гээр хангах хэрэгтэй. Амьдрал дээр тэр нь биед хадгалагдахгүй, зун нөөцлөгддөггүй юм. Гэвч гайхалтай жимс болох лимонд витамин С 53мг буюу тогтвортой хэлбэрт агуулагддаг. Түүнчлэн лимоны шүүсийг 5 минут 100 градуст халаах үед витамин С-гийн агууламж бараг багасдаггүй. Эмчилгээний зорилгоос гадуур хоол хүнсэнд өргөн хэрэглэдэг. Байгалын гайхалтай энэ бэлгийн талаар бид өнөөдөр үзнэ.
Лимон нь 3 -7м өндөр мөнх ногоон наст мод бөгөөд өргөст мөчир бүхий тод цагаан
цэцэг нь чернилэн ягаан өнгийн дэлбэтэй. Түүнийг дундад Ази, Кавказ, Молдавын
дулаан орны бүсэд мөн Дундад тэнгисийн орнууд, Флорида, Калифорнид тариалдаг.
Манайд сонирхогчид тасалгаанд тарьдаг.
Лимоны 3 үндсэн бүлэгт хуваадаг: хүчиллэг \ эсвэл жинхэнэ\, зөөлөн эд нь аятайхан амтлаг, тааруухан буюу хатуу хальстай, олон үртэй гэж хуваадаг.
Ликёрын ус болон үнэртний үйлдвэрлэлд ашигладаг. Хүчиллэг амт, таатай үнэр нь түүнийг хоол хүнсэнд олон янзаар өргөн хэрэглэхэд хүргэдэг. Жишээлбэл зүсэм лимон нь цай, кофе, коньяк, мах загас зарим өндөгтэй бэлэн болгосон хоолонд хачирлахад хэрэглэдэг. Шүүсийг махтай хоол, янз бүрийн соусанд, жижиглэсэн үйрмэг хальсыг үнэрт зүйлд хэрэглэдэг.
Лимоны үндсэн хэсэг нь ус ба лимоны хүчил. Түүнээс гадна бас түүнд бие организмд чухал витаминууд байдаг. Эдийг хоол тэжээлээр хангах, зөв бодисын солилцоонд орлогдошгүй нэгэн болох витамин С ихтэй. Лимон нь түүнчлэн жүржийн овгийнхонд л байдаг онцгой шинжтэй цитрин \ витамин Р\, бас А, В1, В2, D витамин агуулдаг. Химийн бүрэлдэхүүндээ өндөр биологын идэвхитэй, ашигт чанартай нийлмэл фенолын нэгдэл байдаг. Лимон эрдэс бодис ба лимоны хүчлээр баян тул хүний биед их ашигтай.
Иймэрхүү зохицол нь түүнийг орлогдошгүй хоол тэжээлийн бүтээгдэхүүн, үнэт эмийн болон гоо сайхны эм болгодог.
Болгоомжтой
Ходоод, гэдэс, элэг, цөсний гэр, цөс ялгаруулах зам, поджелудочный железо \ хурц ба архаг панкреатит\ өвчний үед болгоомжтой бүр цэснээсээ гаргасан ч болдог. Ийм өвчний үед зөвхөн хоолны дараа бага хэмжээгээр цайтай хэрэглэж болдог.
Тэр хүчтэй халдвар эсэргүүцэх чанартай. Лимоны шүүс нь \ 0.5 стакан усанд 0.5 лимоны шүүс\ хоолой хавдах, залгиур хоолой ба амны салст эдийн үрэвсэлд зайлахад ашигтай. Түүнийг атеросклероз, ходоод хос гэдэсний замын, давсагны чулууны өвчин,
Илүү мэдэцгээе
• Лимон нь хоол шингээлтийг дэмжин, цөсний ялгаралтыг сайжруулж, организмд кальцийн шингээлтийг дэмждэг. Калийн давс ба глюкозын элбэг байдал зүрхний үйл ажиллагаанд таатай нөлөө үзүүлдэг. Бас тэр бөөр болон элгийг цэвэрлэдэг.
• Лимоны өргөн хэрэглээ нь атеросклерозын үед эмчилгээний болон урьдчилан сэргийлэх эм болдог. Лимонд агуулагдах кали, цитрин, аскорбины хүчил нь цусны жижиг судасны ханыг бэхжүүлж, түүний уян хатан чанарыг дээшлүүлэх ба эсэлдэн ангижрах процест идэвхтэй оролцдог. \ 150г буцалсан усанд 0.5г лимон, 1 цайны халбага бал хийж шүүс болгон шөнө бүр тэр чигт нь уух буюу үрүүлд жижиглэсэн лимоныг нэг толгой сармис, 1л буцалсан усанд хийж, таглаатай саванд 2 хоног идээшүүлж, өдөрт 3 удаа хоолны халбагаар хэрэглэнэ.
• Болгар, Туркид өргөн хэрэглэдэг залуу насны элексир: лимоны шүүс, бал, наранцэцгийн тосыг 2:4:1 харьцаатайгаар холино. Цайны халбагаар өлөн элгэн дээрээ хэрэглэнэ.
• Лимоны хүчил нь цусны бүлэн үүсэх, цус бүлэгнэхэд саад болдог.
• Лимоны эфирийн тос нь өндөр даралтыг хэвийн болгож, сэтгэл санааг өргөн, хуралдахад тусалдаг.
• Эрдсийн солилцоо алдагдах ба давс хуримтлах, радикулит, хэрэх өвчин, тулай өвчин, зүрхний хаван, давсагны чулуу, усан хаванд хэрэглэдэг.
• Лимон нь ясандах урыг уусгах чадвартай цорын ганц ид шидтэй эм юм. Үүнд уртай газар лимоны хэсгийг үрж нунтаглахад болдог. хэрвээ таны хөл сул, хэврэг бол хэрчим лимоныг тэр газраа арчихад л болно. Мөөгөнцөртэй, өсгий өвдөж, хөлөрч, хөлдөж байна уу? Лимоны хэсгийг өлмийдөө үрж өгөх хэрэгтэй.
• Лимонд усанд уусдаг иод байдаг. Түүний ачаар бамбай булчирхайд зангилааг хөхөж тараах чадвартай.
Лимоны хүнсний үнэ цэнэ ба химийн бүрэлдэхүүн
100г бүтээгдэхүүнд: Уураг 0.9г өөх 0.1г нүүрс ус 3г хүнсний ширхэг 2г, органик хүчил 5.7г.
Бета каротин 0.02мг магни 12мг кальци 40мг калий 140мг. Ус 87.8гр.
Витамин В1 0.04мг, витамин В2 0.02мг , витамин Е 0.2мг, витамин В5 0.2мг, витамин В6 0.06мг, витамин С 53мг, витамин РР 0.2мг, фосфор 22мг, төмөр 0.6мг, натри 11мг.
100гр лимонд 30 орчим кк байдаг.
Бодисын солилцооны алдагдал, шамбарам, халуунтай үед хэрэглэхийг зөвлөдөг. \ 0.5гр лимоны шүүсэн дээр 0.5 стакан халуун ус нэмж, өдөрт 2- 3 удаа ууна.
Лимон нь эмчлэх шилдэг арга бөгөөд өвсөөр эмчилэхэд үр дүн бага хүмүүст ч сайн эм болдог. Идэж дассан бидэнд ч вирусын хурц ба халдвартай өвчинд ч сайн. Мөн халдвараас урьдчилан сэргийлэх ба ханиадтай үед, \ лимоны шүүсийг халуун ус, балтай\ давс хуримтлах үед үе мөчийг эмчилэхэд хэрэглэхийг зөвлөдөг.
Лимоны шүүс нь ходоодонд хүчиллэг ихтэй үед шүлтлэг орчин үүсгэн авардаг. Өөрөөр хэлбэл ийм шүүс нь шарыг хөөрөхийг багасгадаг. Витамин дутах, чийгтэх, буйлнаас цус гарах, амны хөндийн үрэвслийг эмчилэхэд хэрэглэдэг.
Хавар витамин дутагдахад шөнөд нэг стакан халуун усанд нэг халбага лимон, нэг халбага бал уусган ууна. Өлөн элгэн дээрээ уух чангаруулсан үйлчилгээтэй холимог болох 1:1:1 харьцаатай бал, наранцэцэг, лимоны бэлдмэл ч бий.
Хоолой хавддаг ханиад ангины эхэн үед лимон зажлах, ялангуяа үйрмэгийг удаан зажлах нь сайн тусалдаг. Үүний дараа юу ч идэхгүй. 3 цагын зайтай энэ явцыг давтаж болно.
Шөрмөс татахад \ хөлийн \ өглөө, оройд шинэ лимоноор тавхайгаа арчих нь ашигтай. Хоёр долоо хоногоос илүүгүй курс эмчилгээ хийдэг.Огородник 2014.6
Лимоны 3 үндсэн бүлэгт хуваадаг: хүчиллэг \ эсвэл жинхэнэ\, зөөлөн эд нь аятайхан амтлаг, тааруухан буюу хатуу хальстай, олон үртэй гэж хуваадаг.
Ликёрын ус болон үнэртний үйлдвэрлэлд ашигладаг. Хүчиллэг амт, таатай үнэр нь түүнийг хоол хүнсэнд олон янзаар өргөн хэрэглэхэд хүргэдэг. Жишээлбэл зүсэм лимон нь цай, кофе, коньяк, мах загас зарим өндөгтэй бэлэн болгосон хоолонд хачирлахад хэрэглэдэг. Шүүсийг махтай хоол, янз бүрийн соусанд, жижиглэсэн үйрмэг хальсыг үнэрт зүйлд хэрэглэдэг.
Лимоны үндсэн хэсэг нь ус ба лимоны хүчил. Түүнээс гадна бас түүнд бие организмд чухал витаминууд байдаг. Эдийг хоол тэжээлээр хангах, зөв бодисын солилцоонд орлогдошгүй нэгэн болох витамин С ихтэй. Лимон нь түүнчлэн жүржийн овгийнхонд л байдаг онцгой шинжтэй цитрин \ витамин Р\, бас А, В1, В2, D витамин агуулдаг. Химийн бүрэлдэхүүндээ өндөр биологын идэвхитэй, ашигт чанартай нийлмэл фенолын нэгдэл байдаг. Лимон эрдэс бодис ба лимоны хүчлээр баян тул хүний биед их ашигтай.
Иймэрхүү зохицол нь түүнийг орлогдошгүй хоол тэжээлийн бүтээгдэхүүн, үнэт эмийн болон гоо сайхны эм болгодог.
Болгоомжтой
Ходоод, гэдэс, элэг, цөсний гэр, цөс ялгаруулах зам, поджелудочный железо \ хурц ба архаг панкреатит\ өвчний үед болгоомжтой бүр цэснээсээ гаргасан ч болдог. Ийм өвчний үед зөвхөн хоолны дараа бага хэмжээгээр цайтай хэрэглэж болдог.
Тэр хүчтэй халдвар эсэргүүцэх чанартай. Лимоны шүүс нь \ 0.5 стакан усанд 0.5 лимоны шүүс\ хоолой хавдах, залгиур хоолой ба амны салст эдийн үрэвсэлд зайлахад ашигтай. Түүнийг атеросклероз, ходоод хос гэдэсний замын, давсагны чулууны өвчин,
Илүү мэдэцгээе
• Лимон нь хоол шингээлтийг дэмжин, цөсний ялгаралтыг сайжруулж, организмд кальцийн шингээлтийг дэмждэг. Калийн давс ба глюкозын элбэг байдал зүрхний үйл ажиллагаанд таатай нөлөө үзүүлдэг. Бас тэр бөөр болон элгийг цэвэрлэдэг.
• Лимоны өргөн хэрэглээ нь атеросклерозын үед эмчилгээний болон урьдчилан сэргийлэх эм болдог. Лимонд агуулагдах кали, цитрин, аскорбины хүчил нь цусны жижиг судасны ханыг бэхжүүлж, түүний уян хатан чанарыг дээшлүүлэх ба эсэлдэн ангижрах процест идэвхтэй оролцдог. \ 150г буцалсан усанд 0.5г лимон, 1 цайны халбага бал хийж шүүс болгон шөнө бүр тэр чигт нь уух буюу үрүүлд жижиглэсэн лимоныг нэг толгой сармис, 1л буцалсан усанд хийж, таглаатай саванд 2 хоног идээшүүлж, өдөрт 3 удаа хоолны халбагаар хэрэглэнэ.
• Болгар, Туркид өргөн хэрэглэдэг залуу насны элексир: лимоны шүүс, бал, наранцэцгийн тосыг 2:4:1 харьцаатайгаар холино. Цайны халбагаар өлөн элгэн дээрээ хэрэглэнэ.
• Лимоны хүчил нь цусны бүлэн үүсэх, цус бүлэгнэхэд саад болдог.
• Лимоны эфирийн тос нь өндөр даралтыг хэвийн болгож, сэтгэл санааг өргөн, хуралдахад тусалдаг.
• Эрдсийн солилцоо алдагдах ба давс хуримтлах, радикулит, хэрэх өвчин, тулай өвчин, зүрхний хаван, давсагны чулуу, усан хаванд хэрэглэдэг.
• Лимон нь ясандах урыг уусгах чадвартай цорын ганц ид шидтэй эм юм. Үүнд уртай газар лимоны хэсгийг үрж нунтаглахад болдог. хэрвээ таны хөл сул, хэврэг бол хэрчим лимоныг тэр газраа арчихад л болно. Мөөгөнцөртэй, өсгий өвдөж, хөлөрч, хөлдөж байна уу? Лимоны хэсгийг өлмийдөө үрж өгөх хэрэгтэй.
• Лимонд усанд уусдаг иод байдаг. Түүний ачаар бамбай булчирхайд зангилааг хөхөж тараах чадвартай.
Лимоны хүнсний үнэ цэнэ ба химийн бүрэлдэхүүн
100г бүтээгдэхүүнд: Уураг 0.9г өөх 0.1г нүүрс ус 3г хүнсний ширхэг 2г, органик хүчил 5.7г.
Бета каротин 0.02мг магни 12мг кальци 40мг калий 140мг. Ус 87.8гр.
Витамин В1 0.04мг, витамин В2 0.02мг , витамин Е 0.2мг, витамин В5 0.2мг, витамин В6 0.06мг, витамин С 53мг, витамин РР 0.2мг, фосфор 22мг, төмөр 0.6мг, натри 11мг.
100гр лимонд 30 орчим кк байдаг.
Бодисын солилцооны алдагдал, шамбарам, халуунтай үед хэрэглэхийг зөвлөдөг. \ 0.5гр лимоны шүүсэн дээр 0.5 стакан халуун ус нэмж, өдөрт 2- 3 удаа ууна.
Лимон нь эмчлэх шилдэг арга бөгөөд өвсөөр эмчилэхэд үр дүн бага хүмүүст ч сайн эм болдог. Идэж дассан бидэнд ч вирусын хурц ба халдвартай өвчинд ч сайн. Мөн халдвараас урьдчилан сэргийлэх ба ханиадтай үед, \ лимоны шүүсийг халуун ус, балтай\ давс хуримтлах үед үе мөчийг эмчилэхэд хэрэглэхийг зөвлөдөг.
Лимоны шүүс нь ходоодонд хүчиллэг ихтэй үед шүлтлэг орчин үүсгэн авардаг. Өөрөөр хэлбэл ийм шүүс нь шарыг хөөрөхийг багасгадаг. Витамин дутах, чийгтэх, буйлнаас цус гарах, амны хөндийн үрэвслийг эмчилэхэд хэрэглэдэг.
Хавар витамин дутагдахад шөнөд нэг стакан халуун усанд нэг халбага лимон, нэг халбага бал уусган ууна. Өлөн элгэн дээрээ уух чангаруулсан үйлчилгээтэй холимог болох 1:1:1 харьцаатай бал, наранцэцэг, лимоны бэлдмэл ч бий.
Хоолой хавддаг ханиад ангины эхэн үед лимон зажлах, ялангуяа үйрмэгийг удаан зажлах нь сайн тусалдаг. Үүний дараа юу ч идэхгүй. 3 цагын зайтай энэ явцыг давтаж болно.
Шөрмөс татахад \ хөлийн \ өглөө, оройд шинэ лимоноор тавхайгаа арчих нь ашигтай. Хоёр долоо хоногоос илүүгүй курс эмчилгээ хийдэг.Огородник 2014.6
No comments:
Post a Comment