Томатыг
өргөст
хэмхтэй хамт тарьж болохгүй гэдгийг
анхлан сонирхогч хэн бүхэн мэднэ. Хэрвээ
зайлшгүй хэрэгтэй бол тэгж болно гэдэг.
Өргөст хэмхийн тухай яриа төдийгүй
хулуу тарвасын тухайд болно. Хавар
хүлэмжинд тарвасыг томаттай хамт тарьсан
нь сайн үр дүн өгсөн. “ПУША ВОДИЦА”
хамтралд 30 жил ажиллахдаа томатыг
тарвастай өтгөрүүлж тарьсан юм. Энд
байгалийн ёсноос гажууд юм байхгүй.
Томат өргөст хэмхээс ялгаатай нь дулаанд
дуртай, хүйтэнд тэсвэртэй, температурын
хоногийн хэлбэлзэлд дунд зэрэг тэсвэртэй,
хөрсний температурыг бага шаарддаг
онцлогтой. Агаарын чийгийг бага шаарддаг
\50-60%\, усалгаа хир тааруу, агаарын урсгал
сайтай, агаар болон хөрснөөс чийгийг
сайн шингээж авч, чийгийн дутагдалд
тэсвэртэй. Өргөст хэмх чийгийг \90-95%\
шаарддаг бол томат тийм биш, хоршдоггүй.
Гэвч хулууны овгйин тарвас, амтат гуа
нь 1 талбайд хамт сайн ургадаг. Нэгдүгээрт
амтат гуа- нь ган ба хуурайшлыг сайн
даадаг. \ богино хугацааны орчны агаарын
температур 43 градус болоход, хөрснийх
63 хүрэхэд\. Хүчтэй сорох үндэсний систем
нь ганд тэсвэрлэх чадварыг дээшлүүлж,
хөрсний гүнээс ус татах болгож, халуунд
тэсвэрлэх чадвар нь навчны транспирацыг
дээшлүүлдэг. Халуун хуурай агаар нь
жимсний сахарыг нэмэгдүүлж,
амт,
үнэрийг сайхан болгодог. Хоёрдугаарт
нь- амтат гуа нь хөрсний чийгийн дутагдал,
агаарын чийгийн дутагдлыг сайн даадаг.
Чийгийн илүүдэл болоход жимснйи амт
муудаж, үнэр нь үгүй болон сахарын
агууламж багасдаг. Түүнчлэн гуалалтаар
өвчилдөг. Тарвас нь амтат гуатай адил
ганд тэсвэртэй, 60- 70%-ын агаарын чийгшилтэй
байвал тохиромжтой ба илүү байвал
мөөгний өвчнөөр өвчилдөг. Энэхүү таримлын
биологийн онцлог нь адилхан тул хамт
тарихад тохиромжтой. “КНЯЖИЧ” сортын
тарвас нь 2-3 жимстэй байхад болдог.
Хэрвээ өндөр ургац авахаар бол зөв
сортыг сонгож, зөв агротехникээр цаг
тухайд нь арчлах хэрэгтэй. Хүлэмжинд
тарихын тулд зөвхөн эртийн сорт байх
хэрэгтэй. Амтат гуаны том зүйлийн сорт
ТИТОВКУ их сайн. хөрсөнд тарвасны хурдан
болцтой КНЯЖИЧ сорт\ соёололтоос жимсний
болц хүртэл 65-68 хоног\ жимс учраас химийн
боловсруулалт хийдэггүй. Суулгацыг 5
сарын сүүлээр суулгана. Амтат гуаг төв
замын 2 талаар нь дагууд нь суулгаж,
тарвасыг хүлэмжний захаар нь суулгана.
Энэхүү ультраскороспелый сорт нь
соёолсны дараа 55-57 хоногийн дараа болц
нь гүйцдэг ба бас тэгээд боловсролтын
эхний 10 хоногт ургацын 50%-ыг өгдөг юм.
Зөөлөн эд нь зузаан, сул долгиолог
хээтэй, амтлаг.нь өргөн хар өнгийн
судалтай\, КРАСЕНЬ нь хар ногоон, хөхөмдөг
өнгөртэй. Энэ сорт нь фузариоз, антракнозод
тэсвэртэй 1 амтат гуанд 8-10 томат ноогдоно.
Тарвастай адил тарина. Өтгөрүүлж
болохгүй, гэрлйин дутагдлаас болж, өсөлт
хөгжилт зогсон, цэцэг боловсрохгүй,
тоос хүртэхгүй, үрэвч үүсэхгүй. Ургалтын
хугацаанд тусгай арчилгаа шаардахгүй.
Жимс үүсэх үед дээш нь зүүх хэрэгтэй.
Хэлбэржүүлэх шаардлагагүй. Нэг ишэнд
нь хэлбэржүүлнэ. 1.8-2м өндөрт гаргаж, 2
дахин ороож, гол ишний төгсгөлийг тайрна.
Жимслээгүй мөчрийг 1 навчны дээгүүр
тайрч, жимсэлсэн мөчрийг 3-6 навчинд нь
тайрна. Үрэвч үүсэх үед нь хажуугийн
мөчрийг тайрахгүй бол эм цэцэг үүсэхгүй,
хаягдана. Тарвасны оройг тайрахгүй,
чөлөөтэй тавина. Хажуугийн мөчрйиг 6-8
навчинд нь тайрна. 1 ургамалд 2-3 жимснээс
илүү жимс байж болохгүй. Бусад агротехник
нь адил. Сайн арчилгаа сайн үр дүнг.
авчирдаг
“ОГОРОДНИК”
№10
No comments:
Post a Comment